top of page

MD, MSc, PhD

Δήμητρα Κοτζαμάνη 
Χατζάκη

Ειδική Νευρολόγος

Αυχενικό Σύνδρομο

3958_7D44F0E4-2E45-33CE-D353-D50B463D01B8.jpg

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

 

Ο αυχένας μας αποτελεί το στήριγμα του κεφαλιού μας, είναι εύκαμπτoς και δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλι να σκύβει, να στρίβει, να κοιτά ψηλά, αριστερά, δεξιά και να εκτελεί πολλές άλλες κινήσεις. Καταπονείται, όμως, συχνά και με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να εμφανίσει ενοχλητικά συμπτώματα.

 

Ο όρος αυχενικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει όχι μια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά μια ομάδα ενοχλημάτων πού περιλαμβάνουν πόνο στον αυχένα, συχνά με αντανάκλαση στα χέρια ή στην ωμοπλάτη, δυσκαμψία, ζάλη, αστάθεια, πονοκέφαλο. Όλα αυτά μπορεί να σχετίζονται με παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τα οστά, τα νεύρα και τους μυς της σπονδυλικής στήλης, είτε σε μη παθολογικές καταστάσεις χωρίς κλινικά ευρήματα, όπως το λεγόμενο αυχενικό λόγω έντασης, στρες ή ψυχολογικών παραγόντων. 

 

Που οφείλεται το αυχενικό σύνδρομο;

 

Οι συνηθέστερες αιτίες του αυχενικού συνδρόμου είναι:

  • κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη)

  • Καταπόνηση μυών και συνδέσμων συνήθως από κακή στάση του σώματος ή σκυφτή θέση κεφαλής

  • Ινομυαλγία

  • Στρες

  • Αυχενική ριζοπάθεια

  • Ημικρανία

 

Διάγνωση αυχενικού συνδρόμου

 

Η διάγνωση ξεκινάει με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού ώστε να προσδιοριστεί η φύση και η εξέλιξη των ενοχλημάτων και να καθοριστεί η πιθανή αιτία τους. Εάν υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα όπως μούδιασμα, αδυναμία ή πόνος που αντανακλά κατά μήκος της ρίζας ενός νεύρου θα χρειαστεί νευρολογική εξέταση. Ανάλογα με τα συμπτώματα και τα ευρήματα που θα προκύψουν θα ζητηθούν συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει στη διενέργεια αξονικής τομογραφίας ή και μαγνητικής τομογραφίας.

 

Πως θεραπεύεται το αυχενικό σύνδρομο;

 

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την πάθηση και τα συμπτώματα. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, κολάρο για τον αυχένα, φυσικοθεραπευτική αγωγή και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση.

bottom of page