Τι είναι ο τρόμος;
Ο τρόμος είναι μία ακούσια κίνηση που επηρεάζει μια περιοχή του σώματος, συνήθως τα χέρια ή το κεφάλι. Ο τρόμος μπορεί να εκδηλωθεί ως ρυθμικό κούνημα ή "τρέμουλο" και να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός, παρεμβαίνοντας σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το γράψιμο, το φαγητό και η συγκράτηση αντικειμένων.
Ποια συμπτώματα σχετίζονται με τον τρόμο;
Ο τρόμος μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την υποκείμενη αιτία και άλλους παράγοντες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-
ρυθμικό κούνημα των χεριών, των ποδιών ή του κεφαλιού
-
δυσκολία στη συγκράτηση αντικειμένων
-
δυσκολία γραφής ή εκτέλεση εργασιών που απαιτούν λεπτό έλεγχο των κινήσεων
-
προβλήματα με το περπάτημα ή την εκτέλεση άλλων γενικών κινητικών δραστηριοτήτων
-
ασταθής, "τρεμουλιαστή" φωνή
Τι προκαλεί τρόμο;
Οι τρόμοι μπορεί να προκληθούν από διάφορες υποκείμενες παθήσεις, όπως:
-
νόσος του Parkinson
-
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
-
Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
-
εγκεφαλική βλάβη μετά από τραυματισμό του εγκεφάλου
-
παθήσεις των περιφερικών νεύρων
-
γενετικοί παράγοντες (π.χ. ιδιοπαθής τρόμος)
-
νοσήματα του θυρεοειδή αδένα
-
εκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου
-
ηπατική ανεπάρκεια
-
φάρμακα
-
υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης
Μερικές φορές η αιτία ενός τρόμου δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ο τρόμος είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στους ηλικιωμένους. Σε μερικούς ανθρώπους τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται από το άγχος.
Πώς αντιμετωπίζεται ο τρόμος;
Η θεραπεία του τρόμου μπορεί να είναι προβληματική, ειδικά σε ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να εντοπιστεί μια συγκεκριμένη υποκείμενη αιτία. Η διεξαγωγή μιας εμπεριστατωμένης φυσικής και νευρολογικής εξέτασης, συμπεριλαμβανομένου ενός καλού ιατρικού ιστορικού, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση. Ενδεχόμενα να διεξαχθούν και άλλες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, μελέτες διαγνωστικής απεικόνισης ή μελέτες αγωγιμότητας νεύρων. Ο τρόμος σε ασθενείς με νόσο του Parkinson μπορεί να βελτιωθεί με φαρμακευτική αγωγή ή με εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (Deep Brain Stimulation), μια σύγχρονη θεραπευτική παρέμβαση που χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική εμφυτευμένη συσκευή για την ηλεκτρική διέγερση ενός συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου. Ο ιδιοπαθής τρόμος μπορεί επίσης να βελτιωθεί με φάρμακα τα οποία ενδείκνυνται κυρίως όταν τα συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά τις φυσιολογικές δραστηριότητες ή την επαγγελματική ζωή του ατόμου, Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να διακοπεί κάποιο φάρμακο που προκαλεί ή επιδεινώνει τον τρόμο ή να ρυθμιστεί η λειτουργία του θυρεοειδή. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για να επιτρέψει στους ασθενείς να μάθουν πώς να βοηθήσουν στον έλεγχο των κινήσεων τους και να βελτιώσουν τη λειτουργικότητά τους.