Tα προβλήματα ζάλης, ιλίγγου και διαταραχής ισορροπίας είναι συχνά, επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και αυξάνονται με την ηλικία. Η ολοκληρωμένη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση είναι σημαντική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή που ζαλίζεται.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ζάλης και ιλίγγου;
Η ζάλη είναι ένα αίσθημα "ζαλάδας", αστάθειας ή λιποθυμίας. Ο ίλιγγος είναι η αίσθηση ότι το δωμάτιο περιστρέφεται γύρω από εμάς ή ότι το εμείς κινούμαστε σε σχέση με το περιβάλλον. Τόσο ζάλη όσο και ίλιγγος μπορεί να συμβούν όταν είμαστε ξαπλωμένοι, όταν καθόμαστε ή όταν στεκόμαστε και να προκαλέσουν προβλήματα με την ισορροπία καθώς και να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσης.
Τι προκαλεί τη ζάλη και τον ίλιγγο;
Αν και η ζάλη και ο ίλιγγος μπορεί να δημιουργούν έντονη ανησυχία στον ασθενή, τα αίτια που τα προκαλούν είναι συνήθως καλοήθη και εξαλείφονται μόνα τους με την πάροδο του χρόνου ή είναι εύκολα θεραπεύσιμα.
Ο ίλιγγος συνδέεται συχνότερα με διαταραχές που επηρεάζουν το λαβύρινθο του εσωτερικού αυτιού, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και προβλημάτων που σχετίζονται με τα νεύρα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ίλιγγο ως σύμπτωμα μιας κατάστασης που ονομάζεται καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως, ο οποίος προκαλεί αίσθημα περιστροφής όταν το κεφάλι αλλάζει διαφορετικές θέσεις, ειδικά όταν το άτομο ξαπλώνει.
Η ζάλη συχνά σχετίζεται με πτώση της αρτηριακής πίεσης (χαμηλή πίεση) ή με αφυδάτωση, όπως σε περιπτώσεις παρατεταμένης διάρροιας, εμετού ή πυρετού. Επίσης, η ζαλάδα συχνά συνδέεται και με παθήσεις όπως η γρίπη, η υπογλυκαιμία, το κοινό κρυολόγημα και διάφορες μορφές αλλεργιών. Τα άτομα με ημικρανίες επίσης συχνά έχουν περιόδους ζάλης που είτε συνοδεύονται από πονοκέφαλο είτε εμφανίζονται ακόμη και όταν ο πόνος στο κεφάλι απουσιάζει. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η ζάλη μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα πιο σοβαρών παθήσεων, όπως είναι οι καρδιακές αρρυθμίες, το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η υπάρχουσα πάθηση είναι σοβαρή, το αίσθημα ζάλης θα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα.
Πώς διαγιγνώσκονται και αξιολογούνται η ζάλη και ο ίλιγγος;
Η διάγνωση των προβλημάτων ζάλης, ιλίγγου και ισορροπίας ξεκινά με μια ανασκόπηση των συμπτωμάτων και μια φυσική και νευρολογική εξέταση, συνοδευόμενη από ένα σε βάθος ιατρικό ιστορικό για να αναζητήσουμε παράγοντες κινδύνου και "ενδείξεις". Επιπλέον εξετάσεις όπως αναλύσεις αίματος, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και εξειδικευμένες εξετάσεις της λειτουργίας του έσω ωτός (όπως το ηλεκτρονυσταγμογράφημα) μπορεί επίσης να ζητηθούν.
Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για ζάλη και άλλα προβλήματα ισορροπίας;
Επειδή τα περισσότερα συμπτώματα ζάλης σχετίζονται με υποκείμενα προβλήματα όπως λοιμώξεις, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή διαταραχές της γλυκόζης στο αίμα, η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων βοηθά στην επίλυση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ζάλη και την ισορροπία. Μπορεί να χρειαστεί συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων όπως παθολόγου, ΩΡΛ και νευρολόγου ανάλογα με τα συμπτώματα και τα ευρήματα του ασθενή. Όταν οι δοκιμασίες αποκαλύψουν ένα πιο σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα που σχετίζεται με δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, η θεραπεία θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.